Peddle Thorp Logo

139 Grafton Street Office Fit Out

The brief was to develop the space to give a unified fit-out with shared facilities that allowed each department its own identity and a degree of individuality.

  • Client Queensland Health
  • Type Refurbishment
  • Location Cairns CBD
  • Completion 2017
  • Cost $1.42m (including FF+E)

Using a palette of warm materials integrated throughout the space, Peddle Thorp has created an environment that provides a surprisingly open yet comforting contemporary workplace.

For the 5 financial departments of Queensland Health, the opportunity arose to centralise and co-locate to a new CBD location in Cairns. The availability of vacant space over two 870 sq. m levels provided the ideal opportunity to consolidate their activities.

The brief was to develop the space to give a unified fit-out with shared facilities that allowed each department its own identity and a degree of individuality.

The move came with some challenges, not least the long floorplate with the only natural light at the narrow ends. “Bringing light into the centre of the floorplate was one of the key driving elements behind the layouts” says interior designer Sara Raso.

Creating a visual flow between spaces was key, floor to ceiling glazing creating a visual line of connection between the departments, and served to open up a space that might otherwise feel enclosed. Senior staff workspaces were integrated within the whole allowing staff members to move through the building, emphasising the feeling of openness.

The outcome creates a warm, welcoming and calming environment where people can be comfortable in their own space or move about freely.

Despite having very little natural light, a palette of reds, orange, olive and timber accents has been selected. The effect is subtle and exudes a sense of calmness throughout. A continuous timber dado strip uplighter provides warmth and helps connects the spaces.  Large pendant lights identify meeting nodes and create more intimate spaces.

The end result has provided much praise from the Client and are all delighted with their new space. Coordinating five different departments, and with a design and document period of 8 weeks, Peddle thorp have delivered an exceptional fit-out for the end users